Next we would like to introduce the stunning venue of Witches’ Follies: Vanajanlinna

The story of Vanajanlinna dates back to middle ages to the estate of Äikäälä. Carl Wilhelm Rosenlew, who bought the estate in 1918, had a dream of a castle for hunting and so the building of the main building of Vanajanlinna was started in 1919. The building was designed by Sigurd Frosterus and it embodies the trends of the era: baroque, renaissance and the style of the English manors.

The castle was built 3000 square meters of the size and it had over 80 rooms. At the time the dining room, music hall and parlor were located in the first floor. Cellar floor had arched and ornate wine room, Turkish sauna and a swimming pool made of marble. The second floor had set of rooms for master and mistress, which contained luxurious bedrooms, dressing rooms and bathrooms. Second floor had also set of rooms reserved for guests of honor: marshal Mannerheim and the family of Fazer. Eight rooms were reserved for other guests.

1.jpg

Nowadays the castle is owned by the city of Hämeenlinna which is renting it to the Vanajanlinna Oy. The castle serves as a conference hotel and because of its luxurious atmosphere it is a popular wedding venue during summer. Vanajanlinna and its beautiful garden has been the stage for many Finnish reality tv shows. The restaurant of Vanajanlinna is a fine-dining restaurant serving exquisite dishes made with local ingredients. Linna Golf is a shareholder-owned premium resort golf course located in Vanajanlinna area and our visitors can choose to accommodate at the suites of the golf club.

VL_ilmakuva_2-1292x1024

Witches’ Follies is a two day event and the first day events will be held in various halls in the main castle: The Festive Hall, The Ryti –Hall, The Old Library and The Pool Hall. At the evening the party will continue at the speakeasy of the castle! And ofcourse on Sunday we will get to enjoy delicious food at the tea party.

https://www.vanajanlinna.fi/

00000066846_00000234450

Haluamme esitellä teille Vanajaveden äärellä sijaitsevan huikean tapahtumapaikkamme Vanajanlinnan.

Vanajanlinnan tarina sai alkunsa jo keskiajalla paikalla sijainneesta Äikäälän kantatilasta. Tilan ostanut tohtori Carl Wilhelm Rosenlew halusi rakentaa paikalle metsästyslinnan, ja Vanajanlinnan päälinnan rakentaminen aloitettiin vuonna 1919. Arkkitehtinä toimi Sigurd Frosterus, ja rakennus ilmentää arkkitehtuuriltaan aikansa virtauksia: barokkia, renessanssia ja englantilaista kartanotyyliä.

Päälinna rakennettiin 3000 neliömetrin kokoiseksi ja siellä oli yli 80 huonetta. Aikoinaan linnan ensimmäisessä kerroksessa sijaitsivat ruokasali, musiikkisali ja salonki. Kellarikerroksessa puolestaan sijaitsi holvattu ja koristemaalattu viinitupa sekä turkkilainen sauna ja marmorinen uima-allas. Toisessa kerroksessa olivat isännän ja emännän huoneistot, joista löytyivät ylelliset makuuhuoneet, pukeutumishuoneet ja kylpyhuoneet. Toisesta kerroksesta oli varattu myös omat huoneistot kunniavieraiden, eli marsalkka Mannerheimin ja Fazerin suvun, majoittamiseen. Muut vieraat majoittuivat linnan kolmannessa kerroksessa, jota varten oli varattu kahdeksan huonetta.

VL_kesa_2012_puisto_ja_linna-1372x1024-1372x1024

Nykyään linnan omistaa Hämeenlinnan kaupunki, joka vuokraa sitä Vanajanlinna Oy:lle. Linnan tiloissa on kokoushotellitoimintaa, ja ylellisten puitteiden johdosta linnassa pidetään kesäisin paljon hääjuhlia. Vanajanlinna kauniine puutarha-alueineen on toiminut näyttämönä myös useille suomalaisille reality -sarjoille. Vanajanlinnan ravintola on korkeatasoinen Fine-dining ravintola, joka tarjoilee sesongin mukaisia annoksia lähellä tuotetuista raaka-aineista. Linnan mailla sijaitsee myös Linna Golf ja kävijämme voivatkin halutessaan majoittautua myös golfclubin sviiteissä.

Golf 2.jpg

Witches’ Follies on kaksipäiväinen tapahtuma ja ensimmäisenä päivänä ohjelmaa on useissa linnan tiloissa. Pääsalina toimii linnan Juhlasali ja lisäksi ohjelmaa on Ryti-salissa, Vanhassa kirjastossa sekä Allassalissa. Ilta jatkuu bileiden merkeissä Vanajanlinnan salakapassa! Ja sunnuntaina pääsemme luonnollisesti herkuttelemaan teekutsujen merkeissä.

494

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.