Shakespearean Night -ohjelma: Mirja Männikkö – Jokilintu

Kaunis neito viettää päiväänsä yhdessä rakastettunsa kanssa jokiveneellä. Veden ja kukkien täyttämän henkeäsalpaavan maiseman keskelle lennähtää myös onnea tuova lintu. Iltakellon ääni kuitenkin palauttaa neidon unelmistaan, ja äkillisen sadekuuron myötä hänen on palattava takaisin. Tuoko lintu sittenkään onnea? Ehkä kaikki olikin vain tyyntä myrskyn edellä.

Tanssinumero leikittelee ajatuksella ”entäpä jos Shakespeare olisikin elänyt aikansa Japanissa?”. Mirja Männikkö esittää perinteisen japanilaisen tanssikappaleen ”Jokilintu”, jossa uppoudutaan hetkeksi muistoihin ja haaveisiin. Aikaan, jolloin kaikki on hyvin – jopa Ofelialla ja Mirandalla.

mirjakuva
Picture: Jacob Åberg

Shakespearean Night program: Mirja Männikkö – River bird

A beautiful maiden spends her day with her loved one on a river boat. A bird of good luck flies into the middle of the breathtaking scenery of water and flowers. However, the sound of an evening bell brings the maiden back from her dreams and along with a sudden shower of rain she must return. Will the bird bring any luck? Maybe everything was just calm before the tempest.

The dance number plays with the idea ”what if Shakespeare would have lived in his contemporary Japan?”. Mirja Männikkö performs a traditional Japanese dance piece ”River bird” that lets us briefly sink into memories and dreams. Into the time when everything is fine – even for Ophelia and Miranda.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.